Let op! Dodelijke kattenziekte. Laat je kat vaccineren!

SPOED? Bel: 058-2571224

Het gebit van uw hond of kat

Het gebit van uw hond of kat is erg belangrijk, daarom moeten wij hier ook goed voor zorgen. Honden en katten laten bijna niet, tot helemaal niet, zien wanneer hun iets mankeert. Vaak valt het de eigenaar op dat de hond meer uit zijn bek ruikt of dat de kat meer brokjes morst naast zijn voerbakje.

Eén van de meest voorkomende problemen die bij honden en katten voorkomen zijn gebitsproblemen.

“Help mijn kat stinkt uit zijn bek” of “Help mijn hond heeft vieze tanden of maar mijn huisdier eet nog”. Dit is wat wij in onze praktijk veel horen. Honden en katten zullen over het algemeen altijd blijven eten, dit is hun instinct.

Wist u dat?

80 procent van de huisdieren op een leeftijd van 2 jaar al een vorm van infecties in de mondholte heeft?

Wat veroorzaakt klachten aan het gebit?

Tandplak is vaak de boosdoener van een vies gebit. Tandplak hecht binnen 24 uur aan schoongepoetste tanden. Dit is bij mensen het zelfde. Als u de tanden van uw huisdier niet poetst word het tandplak, tandsteen. Tandsteen is harder en kan ervoor zorgen dat het tandvlees gaat ontsteken. Wanneer hier niks aan gedaan word kunnen de klachten steeds erger worden en uiteindelijk ook de elementen (tanden/ kiezen) aantasten. Tandplak kunt u verwijderen door de tanden te poetsen, tandsteen helaas niet.

Waarom is gebitsverzorging zo belangrijk?

Als het gebit van uw huisdier vies is betekend dit niet dat het alleen in de mond blijft zitten. Alle bacteriën die in de bek zitten slikt uw huisdier door. Dit betekend dat deze bacteriën door het hele lichaam heen gaan.

Aandoeningen die dan op kunnen spelen zijn bijvoorbeeld:

– Nierfalen
– Diabetes
– Leverfalen
– Spijsverteringsproblemen
– Huidproblemen.

Daarom is gebitsverzorging en -controle extra belangrijk.

Hond met afgesleten hoektanden

Door de snelle slijtage is het wortel kanaal open geraakt (zie pijl). Bacteriën hebben daardoor vrij spel gekregen. Dit is een pijnlijke toestand.Op de röntgenfoto is te zien dat er een abces bij de kieswortel zit. De wortelpunt is aan het oplossen (zie pijl).

IMG_1785

Wortelpunt lost op

Na het verwijderen van de hoektand, wordt de wond gehecht.

IMG_1802
IMG_1805

Het gebit van uw hond of kat

Door ons af en toe het gebit van uw huisdier te laten nakijken kunnen wij afwijkingen snel vinden en een behandeling inzetten. Wanneer er snel een behandeling plaatsvindt kan die verdere problemen voorkomen.

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Onze praktijk heeft de beschikking over moderne tandheelkundige apparatuur. Hiermee kunnen we het gebit reinigen, ontdoen van plak en polijsten.

Met onze dentale röntgenapparatuur kunnen wij röntgenfoto’s van het gebit maken. Wanneer wij geen röntgenfoto’s maken van het gebit kunnen wij alleen de kroon en tandvlees beoordelen. Door middel van de röntgenfoto’s kunnen wij ook de wortelpunt beoordelen. In sommige gevallen lijkt een gebit qua conditie goed, totdat wij röntgenfoto’s maken van het gebit. Een wortel kan vergroeien (ankylose) met het kaakbot. Dit bemoeilijkt extractie en een andere aanpak is dan nodig.

Voorbeelden:

Voor de tandsteen behandeling

Na de tandsteen behandeling

Een kat met forl (oplossing van de tandhals)

Een kat met een forl (oplossing van de tandhals). Zoals met de sonde te zien, is de tandhals deels verdwenen.

Bovenstaande foto toont geïrriteerd tandvlees rond een kies. Op onderstaande foto is een röntgenopname van deze kies te zien. Hierop is te zien dat deze aan het oplossen is.

Op deze foto is te zien dat de wond na de extractie is gehecht. De hechtingen lossen vanzelf op.