Let op! Dodelijke kattenziekte. Laat je kat vaccineren!

SPOED? Bel: 058-2571224

Oudere hond en kat

De oudere hond en kat

Honden en katten worden tegenwoordig steeds ouder. Ze hebben net als oudere mensen speciale zorg en aandacht nodig. Ze hebben ook behoefte aan een specifiek aangepaste voeding. Bovendien zijn er aandoeningen die we vooral bij oudere huisdieren zien. Bij een aantal aandoeningen zijn de gevolgen aanzienlijk te verminderen door op tijd in te grijpen. Zo kan kanker in een vroeg stadium vaak nog operatief behandeld worden en kan een kat met beginnend nierfalen vaak nog jaren een normaal leven lijden met het juiste dieet.

Vanaf wanneer is uw huisdier eigenlijk oud? Bij honden hangt dat af van de grootte van het ras. Grote rassen, zoals de Deense dog en de New Foundlander worden soms niet ouder dan 7 jaar, terwijl een poedel en een chihuahua wel 17 jaar kunnen worden. Dus bij grote rassen is een hond van 5 jaar al een oude hond. Bij kleine rassen en bij katten geldt dat vanaf een leeftijd van 8 jaar. Wanneer een dier ouder wordt gaat de kwaliteit van de weefsels achteruit door slijtage en door aantasting van de cellen. Hierdoor neemt het risico op verschillende aandoeningen toe zoals: gewrichtproblemen, gebitsafwijkingen, dementie, kanker en nierproblemen.

Arthrose

Gewrichtsaandoeningen ontstaan doordat de kwaliteit van het kraakbeen achteruit gaat. Dit proces is te vertragen door de juiste voedingsstoffen toe te dienen. Vooral glucosamine en chondroïtine hebben dit effect. Deze voedingsstoffen kunnen al in de kant- en klare voeding zitten, maar kunnen ook als poeder toegevoegd worden.

Tandsteen

Ook oudere honden en katten hebben vaak last van tandsteen. Het veroorzaakt een erg onfrisse adem en op langere termijn worden de tanden en kiezen zo aangetast dat ze los gaan zitten en daardoor pijn gaan doen. Als er zich een laag met tandsteen heeft gevormd moet dit worden verwijderd. Meestal is een verdoving noodzakelijk. Het is anders niet mogelijk om vooral achterin het gebit goed schoon te maken.

Nierfalen

Een betrekkelijk veel voorkomend probleem bij de ouder wordende hond en kat is een slechte nierfunctie. De nieren gaan als het ware “verschrompelen”. De verschijnselen variëren: slechte eetlust, misselijkheid, diarree, veel drinken en vermageren. Door het vele drinken gaan de nierpatiënten ook meer plassen. Soms is er zelfs sprake van incontinentie. Door vroegtijdig een eenvoudig bloedonderzoek te doen is de diagnose te stellen. In een vroegstadium van nierfalen kan een nierdieet de levensverwachting van uw huisdier enorm verlengen.

Dementie

Het is minder bekend dat honden en katten net als mensen dement kunnen worden. Ze weten soms de weg niet meer of ze lopen naar de keuken en weten daar aangekomen niet meer wat ze daar eigenlijk gingen doen. Het komt ook voor dat ze onzindelijk worden. Soms gehoorzamen ze niet meer omdat ze bepaalde commando’s vergeten zijn. Ook agressief gedrag komt voor of het slaappatroon kan veranderen. Over het algemeen gaat men met deze klachten niet naar de dierenarts: men denkt dat het nu eenmaal bij de oude hond of kat hoort. Als er geen lichamelijke reden wordt gevonden voor de gedragsafwijking is dementie het meest waarschijnlijk.

Kanker

Een andere veel voorkomende aandoening is kanker. Net als bij mensen zijn er erg veel verschillende soorten kanker. Een aantal vormen hiervan zijn goed te behandelen. Bij de oudere kat worden we regelmatig geconfronteerd met een goedaardig schildkliergezwel. De meest opvallende symptomen hierbij zijn: vermageren ondanks een goede eetlust en een onrustig gedrag waarbij de kat ook vaak veel miauwt. Een eenvoudig bloedonderzoek kan de diagnose bevestigen. Deze tumor kan op meerdere manieren goed behandeld worden. Ook tumoren in de huid en in de melkklieren bij honden kunnen vaak goed operatief worden verwijderd. In een vroeg stadium zijn er namelijk nog geen uitzaaiingen.

Conclusie

Met de juiste zorg en aandacht is het dus goed mogelijk om uw huisdier een plezierige oude dag te geven. Een goede aangepaste voeding en vooral het op tijd herkennen van bepaalde aandoeningen zijn hierbij van groot belang. Zoals u hebt kunnen lezen kan in geval van schildklier- en nierafwijkingen een eenvoudig bloedonderzoek al veel helderheid bieden. Uiteraard kunt u bij vragen of twijfels altijd even telefonisch contact met ons opnemen. Ook voor adviezen over een juiste voeding voor de oudere hond en kat kunt u bij ons terecht.